Orașul bicicliștilor

Posted: martie 26, 2010 in Aberatiile Punctului
Etichete:, ,

Ieri am fost în Maastricht pentru a doua oară. Și, spre deosebire de prima dată, când era zăpadă și frig, am găsit orașul minunat, tăcut, primitor. Primăvara l-a transformat într-un loc de o liniște deplină, unde natura este în deplină armonie cu oamenii. Orașul bicicliștilor, căci nu vă puteți închipui câte mii de biciclete există în Maastricht, m-a câștigat încă de când am coborât din tren. Și, bicicletele lor, mi-au amintit de bicicleta tatălui meu când aveam eu 5 ani. Mă gândesc că locuitorii nu vor să strice tradiția, nu vor să rupă echilibrul perfect dintre arhitectura veche și obiceiurile moștenite. Un mountain bike nu s-ar încadra în decor, nu ar da bine. Aici, oamenii nu se dau peste cap să-și achiziționeze ultimul răcnet de mașină apărută pe piață. Nu. Ei au bicicletele lor vechi, revopsite, cu lanțuri ușor ruginite, împodobite cu flori de plastic, cu roți mari. Sunt fericiți așa. Au piste speciale, semafoare, au toate condițiile să urce scările cu bicicletele. Și, ce este cel mai important: au un oraș nepoluat, în care nu te claxonează nici un șofer grăbit, au condiție fizică (sincer, nu am văzut nici un obez sau măcar un om cu câteva kilograme în plus).

Mi-a plăcut atât de tare, încât am mers 5 ore fără oprire. M-am plimbat prin parcurile lor minunate și am mirosit narcise galbene, am mers de-a lungul falezei Maas-ului, am admirat clădirile impunătoare din cărămidă veche, m-am împiedicat de pavajele ieșite din pământul umed, am mâncat cea mai bună înghețată de caramel. Ieri a fost primăvară în Maastricht.

Vă arăt și vouă câteva imagini:


Publicitate
Comentarii
  1. everdene spune:

    Olanda e plină de biciclete. Toată e aşa, simplă, deschisă, sănătoasă. În săptămâna în care am vizitat-o nu am auzit decât 2 claxoane: unul prin Amsterdam (chiar era centru şi puţină aglomeraţie) şi unul prin Rotterdam, prin apropiere de port… dar conducea maşina un marocan. În rest, în celelalte oraşe.. numai biciclete şi linişte. Mă uit pe bilete de avion în fiecare zi, doar doar oi mai prinde o ofertă. M-ai neliniştit din nou cu postul asta. 😛

  2. Ionita Gabriela spune:

    Dragutz din partea ta sa pui poze, sa ne delectam si noi 🙂

  3. Ionita Gabriela spune:

    Oricum e minunat ca aduci si in fata noastra ceea ce vezi tu acolo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s