Târfele, mamele-eroine și frumusețea

Posted: martie 24, 2010 in Liege
Etichete:, , , , ,

Am, din nou, impresia că zilele trec repede și prost. Fără prea multe realizări și cu noi dezamăgiri, cu aceleași feluri de mâncare și aceleași obiceiuri, cu aceiași profesori grăbiți și guralivi, cu colegi insolenți și mutălăi. Cred că, în ultima săptămână, am bătut recordul la vizionat filme online (eu, care adormeam înainte de a începe comedia sau drama pe care aveam intenția să o vizionez :), sau, eventual, prindeam doar sfârșitul). În fine.

Sincer, chiar mi-e dor de oamenii de acasă, de prieteni, de colegi, de profii vechi și noi. Indivizii ăștia nu știu să zâmbească, nu știu să se comporte, nu sunt educați. Nu le pasă de nimeni și nimic. Aș vrea ca, măcar o oră din existența mea, să experimentez starea asta, să văd și eu cum e să te gândești numai la tine. La cursul de franceză am vorbit despre stereotipuri. Și, când a venit vorba despre părerea străinilor despre români, ce credeți că au spus? Că suntem hoți, țigani, săraci? NU. Spre marea mea uimire. Au zis că avem fete frumoase. Și am confirmat asta. Pe urmă, continuarea m-a șocat. Cică noi, româncele, mergem în țări străine și ne căsătorim cu moșnegi pentru bani. Mi-a căzut fața. Mă gândeam: dacă zic că da, există și astfel de femei, o să creadă că suntem panarame și avem un singur scop în viața asta, adică să facem bani ușor și pe spinarea unor fraieri cu cârje; apoi, dacă zic că nu, spanioloaicele din fundul clasei o să îmi sară în cap, pentru că ele știu că multe exemplare feminine din România au făcut asta când au plecat să aibă grijă de bătrânii lor. Am dat din cap buimăcită și am încercat să explic că foarte puține compatrioate de-a mele fac asta. Deși, nu cred că m-a ascultat careva. Și, mai cred că mamele noastre sunt de-a dreptul eroine, pentru că au câte 10 copii de căciulă. Altă tâmpenie. Asta a fost tot ce au putut zice colegii mei despre noi, românii.

Mi-am revenit destul de greu din șoc. Mi-e ciudă că toți ne fac harcea-parcea fără să ne cunoască cu adevărat. Că ne confundă cu rromii (și, subliniez, nu sunt rasistă și nu am nimic împotriva lor, doar mă deranjează că mi-au furat telefonul aici, în Liege) și că ne cred săraci și înapoiați. Defapt, de când am venit, cred că le-am dovedit destul de bine că la noi cei șapte ani de acasă sunt de-a dreptul importanți, că știm să respectăm și să ne facem respectați, că suntem comunicativi și ospitalieri, că avem o mâncare delicioasă și că suntem curați. Da, deși pare ciudat că o spun, sunt mândră că noi știm ce e aia curățenie. Și, nu e vorba despre curățenia de pe stradă și despre gazoanele cu flori, dacă mă înțelegeți.

Cu ce am rămas până la urmă de la cursul asta despre stereotipuri? Cu faptul că italienii sunt cei mai buni amanți, că americanii sunt obezi, spaniolii sunt buni dansatori și scoțienii sunt zgârciți. Aaaa, și că belgienii sunt bețivi. Măcar, mă bucur că nu eram singura nație târâită prin noroi. Totuși, beția se poate vindeca. Curvăria… nu prea.

Ce se întâmplă cu imaginea noastră? Unde am greșit când am scos capul în lume?

Publicitate
Comentarii
  1. everdene spune:

    Ştii ce îi cel mai frumos lucru pe care o să îl faci tu acolo? O să schimbi imaginea pe care şi-au făcut-o alţii despre români. Şi asta o să fie cel mai important şi singurul lucru pe care o să îl poţi face. Şi nu contează până la urmă ce cred alţii pentru că e foarte importantă relaţia dintre oameni, felul în care oamenii vin in contact unii cu alţii. Şi nu, nu am greşit cu nimic. Suntem în noi şi pentru noi tot ceea ce suntem. Iar diversitatea e mereu bună. Cu dor de tot ce e românesc în tine, Miha.

  2. ancapunct spune:

    Ai dreptate Miha. Asta încercăm în fiecare secundă de când suntem aici. Și cred că unii au văzut în noi și lucruri bune. Pentru că, toți prietenii noștri de aici ne spun că suntem ospitalieri și drăguți, că avem o țară frumoasă, dar, totuși, cu multe probleme.Nu mi-a fost niciodată rușine că sunt româncă și nici nu o să îmi fie vreodată.Doar că mi-e dor de tot ce e românesc și mă dor anumite remarci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s